Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
danie może nie jest zbyt wyszukane ale pyszne, proste składniki, nie za dużo pracy, zachęcam
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 205
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 205
Składniki
1. mięso umyć, pokroić na kotlety, rozgnieść dłonią, rozgrzać smalec, obsmażyć kotlety z obydwu stron dość mocno, przełożyć do rondla, cebulę i czosnek podsmażyć, dodać do mięsa, zalać gorącą wodą, dodać sól, pieprz i pieprz ziołowy, dusić na małym ogniu, 2. ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę do miski, jak przestygną ,oddzielić 1/4 część ziemniaków, w to miejsce nasypać mąki, dodać odsunięte ziemniaki oraz jajko, wyrobić ciasto, formować kluski, wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok 2 min po wypłynięciu, wyjmować łyżką cedzakową na sito, przelać zimna wodą, 3. jak mięso będzie prawie miękkie, zaprawić sos mąką rozrobioną w zimnej wodzi, gotować na małym ogniu jeszcze parę minut (ja często miksuje sos, wtedy jest bardzo gładki), podawać z kluskami i surówką