Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kapuśniak z groszkiem i kalarepką"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 113
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6625
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 180
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1259
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5970
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 113
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6625
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 180
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1259
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5970
Składniki
Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb, liście pokrój na spore kawałki. Ziemniaki oraz kalarepki obierz, pokrój w cienkie półplasterki albo w grubą kostkę. Groszek cukrowy oczyść, umyj (ew. strączki pokrój na połówki).
Groszek zielony przebierz, opłucz, dobrze osącz na sitku. Cebulę obierz, grubo posiekaj.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, mieszając usmaż ją na szklisto. Dołóż kalarepki i ziemniaki. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.
Następnie do zupy dodaj kapustę oraz groszek cukrowy i zielony. Gotuj kolejne 10 minut. Natkę (ew. trybulę) opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj.
Gotową zupę przypraw solą oraz pieprzem. Rozlej do talerzy. Udekoruj odłożoną natką. Kapuśniaczek możesz podawać z grzankami czosnkowymi albo pikantnymi ciastkami.
Aby je przygotować potnij na kwadraciki płaty gotowego ciasta francuskiego. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Posyp grubą solą. Ciastka piecz ok. 15 minut w temp. 225oC.Źródło: Naj