Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kanapki z boczkiem i jabłkiem"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 141
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 181
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 141
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 181
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji 1,20 zł
Boczek kroimy w drobną kostkę. Topimy na małym ogniu w rondelku o grubym dnie. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy uznamy, że skwarki mają odpowiedni kolor, zdejmujemy rondelek z ognia. Wyjmujemy skwarki do miseczki. Wytopiony tłuszcz zostawiamy w rondelku.
W tym czasie jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka z ciepłym tłuszczem. Wstawiamy na ogień. Ciągle mieszamy. Dusimy tak długo, aż staną się szkliste. Wtedy dodajemy majeranek lub kminek.
Wrzucamy skwarki. Mieszamy dwie minuty. Odstawiamy. Kroimy chleb na kromki. Porcje mieszanki jabłkowej wielkości dużej łyżki wykładamy na kromki. Podajemy, najlepiej na ciepło, z dipem, np. chrzanowym lub czosnkowym.
Wartość odżywcza porcji 311 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 28,6 g/Węglowodany 18 gŹródło: Rewia