Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne i rozpływające się w ustach kalmary
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 111
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 55
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 112
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 134
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 111
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 55
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 112
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 134
Składniki
Bardzo polecam to mięciutkie mięsko, nie wymagające długiej obróbki. Dostałam świeże kalmary- ale równie dobre są mrożone- nie trzeba ich obierać. Swoje obrałam- wyjęłam i odcięłam części twarde. Tuby rozcięłam na płasko i nacięłam je lekko nożem w kratkę. Pokroiłam na prostokąty 2 na 3 centymetry. Kawałki posypałam utłuczoną kolendrą, kuminem, chili i posmarowałam wyciśniętym czosnkiem. Wszystko wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, po paru minutach obróciłam kalmary i dosłownie po paru minutach mięso będzie przyrumienione. Po wyłączeniu ognia dodałam sok z cytryny i nać kolendry.
Można zjeść kalmary na przykład z grzankami i sosem czosnkowym. Świetnie smakują w bułce- paluszku. Polecam kalmary podane z ryżem i sosem warzywnym. Szybko o sosie warzywnym: Na patelni podsmażyłam cebule potem dodałam czosnek, i po paru minutach np. cukinię lub bakłażana- u mnie wykorzystałam okrę. Po kolejnych paru minutach dodałam pokrojone pomidory. Użyłam podobnych przypraw jak do kalmarów- oprócz cytryny. Do sosu dodałam łyżkę śmietany i trochę żółtego sera. Konsystencję sosu można poprawić łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Na sam koniec odrobina soli i nać kolendry. Gotowe! Smacznego :)