Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kaczka pieczona z pomarańczami i jabłkami"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 269
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 42
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 269
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 42
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160° C. Umyj kaczkę pod bieżącą wodą, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
Jabłka i pomarańcze pokój w plasterki. Wymieszaj z cynamonem i włóż do środka kaczki. Zabezpiecz otwór wykałaczkami, żeby farsz nie wypadł. Nogi zwiąż kuchennym sznurkiem. Ponacinaj skórę na piersi kaczki, aby lepiej wytapiał się z niej tłuszcz.
Włóż kaczkę piersią do góry do brytfanki, na wierzchu ułóż resztę jabłek z pomarańczą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 2,5-3 godziny.
Po upływie 1,5 godziny od rozpoczęcia pieczenia posmaruj ją po wierzchu dżemem – dzięki temu będzie mieć chrupiącą, złotą skórkę.Źródło: Na żywo