Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn i majeranek to przyprawy, które świetnie odnajdują się w towarzystwie kaczki. Jeśli do tego dodamy słodko-kwaśne jabłka, mamy idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Kaczka pieczona z poniższego przepisu będzie hitem rodzinnych obiadów, którym z pewnością nada im uroczystego charakteru.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Składniki
Przygotuj marynatę. W moździerzu rozetrzyj ziele angielskie i ziarenka jałowca. Połącz je wraz z suszonym rozmarynem i majerankiem.
Kaczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i dokładnie posól oraz popieprz. Pamiętaj, aby dotrzeć do każdej strony. Teraz natrzyj przygotowanymi ziołami. Jabłka umyj, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostki lub ósemki.
Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny. Włóż połowę owoców, a następnie dodaj kilka gałązek świeżego rozmarynu, aby były bardziej aromatyczne.
Otwór w tuszce zaszyj lub dokładnie zwiąż. Ułóż kaczkę na natłuszczonej brytfannie, a po bokach poukładaj pozostałe jabłka. Podlej delikatnie wodą.
Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, bez termoobiegu. Piecz przez około 30 minut, podlewając kaczkę wypływającym tłuszczem. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i przykryj kaczkę. Piecz w taki sposób jeszcze około dwóch godzin. W trakcie warto odwrócić ją na drugą stronę.