Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tymiankowo-majerankowa kaczka babci Ani, doskonała na uroczysty obiad, obowiązkowo z zasmażaną czerwoną kapustą , pachnącą goździkami i pyzami na parze. Prawdziwy poznański uroczysty obiad.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1701
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 807
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1701
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 807
Składniki
Kaczkę czyścimy, odcinamy skrzydła i szyję (możemy je wykorzystać do gotowania rosołu), myjemy, nacieramy mieszanką przypraw w środku, na zewnątrz tylko nacieramy solą. Tak przygotowaną tuszkę odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 °C . Kaczkę nadziewamy jabłkami pokrojonymi w cząstki( ze skórką) i żurawiną, uprzednio namoczoną w letniej wodzie( moczymy żurawinę ok 1/2 godz.) oraz zmiażdżonym czosnkiem. Co się nie zmieści w kaczce zostawiamy, przyda się do sosu. Tuszkę zszywamy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczkami i oplatamy wykałaczki nitką. Z dobrze zaszytej kaczki nadzienie nie będzie się wydostawać na zewnątrz, wszystkie aromaty połączą się w doskonałą całość. Teraz brytfannę smarujemy olejem lub smalcem gęsim, układamy kaczkę piersią do góry, kroimy na cztery części cebulę i wrzucamy do brytfanny. Tuszkę pieczemy ok. 3 godziny, w pierwszej fazie przykrytą pokrywą brytfanny lub srebrną folią, w temperaturze 200 °C. W połowie pieczenia odkrywamy kaczkę, polewamy wytworzonym tłuszczem ( wlewamy pół szklanki wody) i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 °C. Na 1/2 godz. przed końcem pieczenia wrzucamy do brytfanny owoce, które zostały z nadzienia. Upieczoną kaczkę wykładamy z brytfanny, dajemy jej chwilę odpocząć i porcjujemy. Tłuszcz przecedzamy, wlewamy do sosjerki. Kaczkę podajemy z ziemniakami lub bardziej po poznańsku z parowańcami i czerwoną kapustą.
Porady: Z tłuszczu z kaczki i owoców wrzuconych pod koniec pieczenia można zrobić pyszny sos. Należy odlać połowę tłuszczu do osobnego naczynia, a pozostałą w brytfannie część zagęścić szklanką zimnej wody wymieszanej z czubatą łyżką mąki pszennej. Trochę sos pogotować, a następnie przetrzeć przez sitko. Sos jest genialny! Kaczkę pieczemy tak jak gęś, przyjmuje się na 1 kg tuszki jedną godzinę pieczenia. Kaczkę 2,5 kg z nadzieniem pieczemy ok 3 godzin. Należy też od czasu do czasu ją podlewać wytworzonym tłuszczem, będzie rumiana i soczysta. Dobrze jest zamoczyć kaczkę, dzień przed pieczeniem w solance i trzymać w chłodnym miejscu lub w lodówce (proporcja na solankę - na litr wody jedna łyżka soli). Kaczki z solanki już nie solimy przed pieczeniem.