Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jarskie risotto"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 100
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 100
Składniki
Ryż przepłucz na sicie, osącz. Marchewki obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w kosteczkę.
Cebulę obierz, poszatkuj drobno. Jeśli chcesz, zamiast cebuli możesz użyć połówki bardzo cienko pokrojonego pora (biała część).
Kukurydzę oraz groszek odlej na sicie z zalewy, przepłucz zimną wodą, pozostaw do całkowitego osączenia. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobniutko posiekaj.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć osączony ryż, przesmaż na średnim ogniu, cały czas mieszając. Ziarenka nie mogą się zrumienić, powinny jedynie być szkliste.
Gdy ryż się zeszkli, zalej go litrem wody. Wkrusz kostkę bulionową (najlepiej warzywną). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
W osobnym naczyniu rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć marchewkę, cebulę i czosnek. Smaż 3-5 minut, często mieszając. Przełóż do garnka z ryżem. Gotuj kolejne 10 minut.
Po tym czasie dodaj osączony groszek i kukurydzę, wymieszaj. Duś jeszcze chwilę bez pokrywki. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.Źródło: Świat kobiety