Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najważniejszy sprzęt kucharza to nóż. Nie ważne jaki /czy tasak, czy do pieczywa/, nie ważne z czego - ważne by był ostry. Bo nóż ma kroić, siekać itp. a nie miażdżyć czy zgniatać. Dlatego noże powinniśmy regularnie ostrzyć . Możemy do tego wykorzystać profesjonalne ostrzałki lub domowe sposoby. Ponieważ nożyczki ostrzymy podobnie jak noże porada dotyczyć będzie obu tych narzędzi.
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 111
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 54
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 112
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 134
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 111
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 54
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 112
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 134
Składniki
Noże najłatwiej naostrzymy jeśli przed ostrzeniem zanurzymy ich ostrze w roztworze soli. Ważne by nóż ostrzyć po skosie pod kontem ok.20 stopni /prawie na płasko/ względem powierzchni ostrzącej. W przeciwnym razie zamiast ostrzyć nóż będziemy go tępić. Nóż naostrzymy pocierając o kant kamiennego parapetu lub kamiennych schodów. Możemy również wykorzystać spód porcelanowego kubka /w miejscu gdzie nie ma porcelanowej powłoki/ Zamiast ostrzałki możemy wykorzystać szeroki skórzany pas lub inny szeroki nóż. Innym sposobem ostrzenia noża jest siekanie jajecznych skorupek - jajka gotujemy na twardo, obieramy skorupki i rozgniatamy w dłoniach a następnie siekamy nożem. Nożyce będą ostre jeśli przetniemy nimi kilkakrotnie drobnoziarnisty papier ścierny lub złożoną folię aluminiową.