Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jajko w naleśnikach z szynką"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 852
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 187
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 852
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 187
Składniki
Do głębokiego naczynia wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, wbij jajko, wlej mleko. Zmiksuj na gładką masę. Im dłużej się miksuje, tym naleśniki będą pulchniejsze. Odstaw ciasto na pół godziny.
Patelnię posmaruj słoniną, rozgrzej. Wlej niewielką (odpowiednią do patelni) porcję ciasta i smaż, aż wierzch naleśnika się zetnie, a spód zrumieni.
W tym samym czasie na drugiej patelni usmaż sadzone jajka. Oprósz je szczyptą vegety. Rozłóż każdy naleśnik. Na połowie ułóż trochę startego żółtego sera, plaster szynki, jajko, ser, znów plaster szynki i posyp serem. Przykryj drugą połową ciasta.
Naleśniki ułóż na natłuszczonej blasze. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj około 10 min, aż ser się rozpuści. Podaj gorące, przekrojone na pół.
<strong>Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej.
Czas przygotowania 60 min., ilość porcji 6, cena za porcję 1,80 zł.