Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jajka w białym sosie"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 135
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 40
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6529
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 135
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 40
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6529
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki lub w gruba kostkę, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę smalcu. Wrzuć cebulę, przesmaż na złoty kolor.
Kapustę kiszoną lekko przepłucz, odciśnij, posiekaj na mniejsze kawałki. Wrzuć do naczynia z przesmażoną cebulą. Krótko podduś.
Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj kapustę kiszoną, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku solą.
Cztery jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, odlej. Gdy jajka przestygną, obierz je ze skorupek i przekrój na połówki. Posiekaj drobno wędzony boczek.
Wrzuć posiekany boczek na rozgrzaną suchą patelnię, wytop go na skwarki. Żółtka umieść w naczyniu, rozmieszaj w kąpieli wodnej z białym winem. Nadal mieszając, dodawaj partiami miękkie masło. Ogrzewaj, aż masło całkiem się rozpuści, a połączą. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ziemniaki z kapustą rozłóż na talerze, dodaj połówki jajek. Każdą porcję polej przygotowanym sosem. Ozdób skwarkami i listkami rukoli.Źródło: Świat kobiety