Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jajecznica na zielono o smaku awokado"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 98
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6594
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 160
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1224
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5681
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 98
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6594
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 160
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1224
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5681
Składniki
15 min • Porcja 180 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 1 porcję
Miąższ awokado (powinno być dojrzałe, miękkie; niedojrzałe może w czasie smażenia zgorzknieć) wyjmuję łyżką i kroję na mniejsze kawałki. Następnie skrapiam sokiem z cytryny.
Chwilę smażę awokado na rozgrzanym maśle, cały czas mieszając, aż lekko się zrumienieni.
Wbijam do miseczki jajka i lekko je roztrzepuję z solą oraz pieprzem (do smaku). Szybko wlewam masę jajeczną do awokado i, nie przerywając mieszania, jeszcze chwilę całość smażę.
Zieleninę płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, siekam. Posypuję nią jajecznicę.
Izabela Siwulska z Jasienicy RosielnejŹródło: Kobieta i życie