Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jagodowa tarta"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 70
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7164
Polecam.
Odsłon: 1699
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 70
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7164
Polecam.
Odsłon: 1699
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Składniki
Zimne masło posiekaj szybko ostrym nożem, dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Wsyp mąkę przesianą razem ze szczyptą soli. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na 30 minut.
Proszek budyniowy rozprowadź w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj. Dodaj rozprowadzony proszek, ugotuj gęsty budyń, odstaw do lekkiego schłodzenia.
Dużą formę na tartę wylep schłodzonym kruchym ciastem, spód nakryj pergaminem i obciąż suchym grochem. Piecz około 20 minut w temp. 180 st.
Usuń z tarty pergamin i groch, napełnij korpus przestudzonym budyniem. Przebierz jagody, część odłóż, resztę rozłóż równomiernie na tarcie. Piecz 10 minut. Wyjmij i ostudź. Ozdób resztą owoców.
czas ok. 60 min; porcja – 300 kcal, cena 1,10 złŹródło: Świat kobiety