Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Irish stew czyli irlandzka potrawka to danie jednogarnkowe składające się z duszonej baraniny (lub wołowiny) duszonej z warzywami (marchewką, cebulą, ziemniakami) w gęstym sosie.
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 115
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14341
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 61
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 216
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 264
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 115
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14341
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 61
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 216
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 264
Składniki
Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Marchewkę obieramy i kroimy na grube plastry. Cebulę dzielimy na piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części każdy (jeśli są bardzo małe to na pół lub zostawiamy w całości).
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Mięso wraz z tłuszczem przekładamy do średniego garnka, podlewamy lekko bulionem, przykrywamy i dusimy około 30-40 minut. Następnie na mięsie układamy warzywa warstwami: cebula, marchew, ziemniaki. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem, a ziemniaki dodatkowo tymiankiem. Wszystko zalewamy resztą bulionu (bulion powinien sięgać warstwy ziemniaków, nie zakrywać całości), przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Następnie sos z potrawki odlewamy do osobnego rondelka. Przygotowujemy ciemną zasmażkę: na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, dodajemy łyżkę mąki i ciągle mieszając doprowadzamy zasmażkę do ciemnobrązowego koloru. Następnie podlewamy kilkoma łyżkami sosu z potrawki i intensywnie mieszamy, aby zlikwidować grudki. Zasmażkę wlewamy do sosu, dodajemy posiekaną natkę i szczypiorek i zagotowujemy. Sos wlewamy do garnka z mięsem i warzywami, zagotowujemy całość i danie jest gotowe do podania! Podajemy w głębokich talerzach lub miseczkach.