Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na obiad kuchni indyjskiej - indyk w sosie curry z mleczkiem kokosowym z warzywami podany z ryżem
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 328
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 282
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 328
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 282
Składniki
Filety z indyka pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać łyżkę curry i wymieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażać mięso ok 10 min. Dolać trochę wody i dusić pod przykryciem ok 20 min. Jak mięso będzie już miękkie przełożyć do miski razem z powstałym "sosem". Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę, po chwili pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. Chwilę razem podsmażać. Po ok 5 min dodać pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę. Dusić razem pod przykryciem co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlewać wodą. Następnie dorzucić posiekany imbir i starty czosnek, podsmażać razem co jakiś czas mieszając. Na patelnię z warzywami przełożyć całą zawartość miski z usmażonym indykiem, dodać wodę i mleczko kokosowe i resztę przyprawy curry, wymieszać i chwilę razem dusić pod przykryciem. Jeśli będzie zbyt pikantne dolać więcej wody lub mleczka kokosowego, jeśli zbyt łagodne, dodać więcej przyprawy curry. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego!