Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hot dogi w nietypowym wydaniu. Zamiast parówek użyłam mięsa mielonego, dodałam oliwki i domowe tzatziki. Smakują genialnie! Takimi hot dogami z pewnością zaskoczycie i zachwycicie swoich gości.
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 145
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 187
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 145
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 187
Składniki
Mięso: Mięso mielone mieszamy z olejem i przyprawami. Dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy podłużne kotlety. Kotlety smażymy na średnim ogniu, aż ładnie zarumienią się z obu stron. Mięso możemy także przygotować na grillu, na specjalnych tackach.
Tzatziki. Ogórki myjemy, ścieramy na tarce. Jeśli są duże, warto przed tarciem wydrążyć je łyżką, aby pozbyć się pestek. Ogórki posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dokładnie je odciskamy. Jogurt mieszamy z oliwą, przeciśniętymi ząbkami czosnku, posiekaną miętą, przyprawami, odciśniętym ogórkiem i ewentualnie octem. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Oliwki i jalapeno kroimy w plasterki.
Bułki rozkrawamy. Do każdej nakładamy porcję sosu, gorący kotlet, plasterki oliwek i jalapeno.