Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Hiszpańskie gazpacho"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 16
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 24
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85404
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 146
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 181
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 16
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 24
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85404
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 146
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 181
Składniki
Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Jednego pomidora pokrój w kostkę. Pozostałe rozdrobnij.
Strąki kolorowych papryk umyj, przekrój na połówki, usuń nasiona. Miąższ drobniutko poszatkuj, dodaj do pokrojonego w kostkę pomidora. Dodaj opłukany, obrany i posiekany w kosteczkę ogórek (odrzuć pesteczki).
Obrane cebule opłucz, poszatkuj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Z chleba razowego odkrój skórki, miąższ pokrusz.
Do wysokiego naczynia wlej wodę mineralną, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj rozdrobniony miąższ pomidorów oraz pokruszony chleb. Całość zmiksuj na gładki krem. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Do zimnego gazpacho wrzuć posiekane papryki i ogórek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj razem z grzankami i bazylią.
Czas ok. 25 min; porcja – 270 kcal, cena 2,10 zł, 6 porcji.
Grzanki będą smaczniej sze, jeśli po opieczeniu gorące kromki pieczywa tostowego natrzesz ząbkami czosnku i dopiero pokroisz. Jeśli zaś używasz kupnych grzanek, polej je rozpuszczonym masełkiem czosnkowym.Źródło: Świat kobiety