Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Hiszpańska paella z kurczakiem"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2130
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 211
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2130
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 211
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Składniki
70 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji 1,70 zł • Przepis na 4-6 porcji
Mięso obsypuję przyprawami, skrapiam oliwą i odstawiam do lodówki.
Bakłażana kroję w kostkę, papryki z paski, fasolę osączam. Szafran namaczam w 1/2 szklanki wrzątku.
Mięso obsmażam na rozgrzanym tłuszczu, dodaję warzywa (oprócz fasoli), podsmażam. Wsypuję ryż, smażę 5 minut, mieszając. Zalewam winem, szklanką wrzątku, wlewam szafran. Przykrywam i duszę na małym gazie około 30 min. Co jakiś czas potrząsam patelnią.
Po 15 minutach obracam mięso i wsypuję fasolę.
Kiedy ryż wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie, doprawiam i mieszam.
Katarzyna Madej-Stasiak z ŁodziŹródło: Kobieta i życie