Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, smaczne, podzielne i niedrogie. Świetnie pasuje do kaszy gryczanej jak i ziemniaków.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 245
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 173
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 245
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 173
Składniki
Mięso pokroiłem w kostkę (odrzuty zamroziłem na mięso mielone) posoliłem, dodałem pieprzu i papryki. Podsmażyłem na patelni na rumiano, nawet troszkę za mocno, wtedy nabiera bardziej wyraźnego smaku. Mięso przełożyłem na patelnię o grubym dnie, do duszenia.
Cebulę pokroiłem w kosteczkę i podsmażyłem na tej samej patelni co mięso. Usmażoną cebulę zalałem wodą (żeby nie tracić smaków) i dodałem do mięsa. Całość dusiłem do miękkości.
W trakcie gotowania dorzucam listek laurowy, pieprz ziarnisty, marchewkę pokrojoną w talarki, kawałek pietruszki i pół papryki pokrojonej w kostkę.
W sezonie pomidorowym, dodaję rozdrobnionego pomidora, chętnie również suszonego grzybka. Zazwyczaj sos robi się na tyle gęsty, że nie potrzebuje żadnego zagęszczania, gdyby jednak okazał się zbyt rzadki zaklepuję go mąką.
Przemycamy zdrowie: Do swojego gulaszu podczas duszenia dorzucam trochę płatków owsianych, siemię lniane, ostropest, otręby i oczywiście kurkumę.