Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz z kaczki"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 302
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 302
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Mięso kaczki umyj, oczyść starannie, pozbaw ewentualnych kości, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w paseczki. Oprósz je solą oraz pieprzem.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć pokrojone mięso kaczki. Smaż, mieszając ok. 10 minut. Po tym czasie wlej czerwone wino, dodaj dżem z owoców leśnych.
Wymieszaj wszystkie , duś jeszcze 5 minut. Po tym czasie wlej wywar mięsny. Duś na małym ogniu 20 minut.
Przebierz dokładnie maliny, opłucz je na sicie (bardzo delikatnie, by owoce nie puściły soku), pozostaw do osączenia. Wrzuć je do mięsa kaczki. Duś razem 1-2 minuty.
Pod koniec całość połącz ze śmietaną. Wlej brandy (lub inny alkohol). Gulasz dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Czas ok. 50 min; porcja – 440 kcal, cena 5,10 zł.
Maliny komponują się z sosem typu vinegret, pasują do drobiu oraz duszonej wątróbki. Porzeczki podkreślają smak zimnych i ciepłych sosów. Używaj ich również do faszerowania drobiu.
Jeśli smażysz pierś kaczą ze skórką, nie wlewaj na patelnię tłuszczu.Źródło: Świat kobiety