Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przygotowałem dla Was bardzo smaczne i aromatyczne danie a jest nim gulasz z jelenia. Bardzo lubię dziczyznę gdyż jest bardzo delikatna, chuda oraz zdrowa. A w połączeniu z leśnymi grzybami i rozmarynem wprawia w zachwyt. Podczas gotowania gulaszu cały dom pachnie lasem. Jesteście ciekawi jak go przygotować? Zapraszam
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1066
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1066
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Składniki
Przygotowanie naszej potrawy zaczynamy od zamarynowania mięsa, które najpierw myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy ja na kawałki. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce aż połączą się ze sobą. Zalewamy marynatą mięso i odstawiamy do lodówki na 24h. Gdy mięso mamy przygotowane zostawiamy też na 24h suszone grzyby do namoczenia. W misce umieszczamy grzyby i zalewamy je ok. 500 ml wody ( ta woda przyda Nam się do gulaszu).
Następnego dnia marynowane mięso wyciągamy z lodówki godzinę przed przygotowaniem gulaszu aby nabrało temperatury pokojowej. W między czasie grzyby gotujemy w zalanej wodzie. Następnie rozgrzewamy nie wielką ilość oleju na patelni i podsmażamy partiami dokładnie mięso z dwóch stron. Podsmażone mięso przekładamy do garnka.
Do garnka również dodajemy cebulę pokrojoną w półplastry oraz pora pokrojonego w plastry. Do tego dodajemy ok. 100 ml pozostałej marynaty z mięsa. Dusimy pod przykryciem około 15 min. Po tym czasie do garnka dodajemy laski cynamonu oraz żurawinę. Dusimy kolejne 15 min. Następnie dodajemy ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały ( sami zdecydujcie czy je kroicie czy dodajcie całe, tutaj macie dowolność ). Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po tym czasie gulasz doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy świeży rozmaryn i dusimy jeszcze przez 30 min. Po tym czasie jest gotowy do jedzenia Smacznego!!