Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz z ciecierzycy"
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 677
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 677
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
Składniki
Ciecierzycę przebierz, opłucz na sicie. Włóż do miski i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia zlej wodę, w której moczyły się ziarna. Ciecierzycę zalej świeżą wodą, a potem gotuj bez dodatku soli do miękkości (około 60 minut). Odlej na sicie.
Mięso opłucz, osusz. Usuń tłuszczyk i ewentualne żyłki, pokrój w kostkę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć mięso. Oprósz je do smaku solą oraz pieprzem, przesmaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
Cebulę oraz ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj. Wrzuć na pozostały na patelni tłuszcz. Oprósz mieloną papryką, przesmaż. Dodaj zrumienione wcześniej mięso oraz pozbawiony nasionek i drobno posiekany strąk chili. Na koniec wrzuć rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą i wlej wino. Duś 2-3 minuty.
Po tym czasie wlej bulion. Wsyp ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Dodaj po łyżeczce suszonego oregano, majeranku i cukru oraz po 2 liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Duś pod przykryciem na małym ogniu 1,5 godziny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz podawać z pieczywem.
Małgorzata ChylaŹródło: Świat kobiety