Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycący obiad jednogarnkowy w klasycznym wydaniu, czyli gulasz po staropolsku. Świetnie smakuje podawany z gotowanymi ziemniakami, kaszą, plackami ziemniaczanymi lub pajdą chleba. Ma mnóstwo pysznych składników w środku. Można go podać na co dzień, a także podczas większych uroczystości. Warto zrobić większą porcję i nadmiar zamknąć na ciepło w słoikach, dzięki temu będziecie mogli cieszyć się jego smakiem przez dłuższy czas. Po odgrzaniu smakuje równie dobrze, jak pierwszego dnia. Co dodać do gulaszu po staropolsku? Kluczowym składnikiem każdego gulaszu jest oczywiście mięso. Świetnie sprawdzi się tutaj wieprzowina - karkówka, szynka, czy łopatka oraz wołowina - udziec, pręga, antrykot, łopatka czy karkówka. Smak gulaszu warto udoskonalić o dodatek warzyw, grzybów i aromatycznych ziół oraz przypraw. Podstawowymi składnikami będą grzyby bądź pieczarki, marchewka, papryka, czosnek oraz ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Czym zagęścić gulasz po staropolsku? Gulasz najlepiej zagęścić śmietanką połączoną z mąką. Wystarczy dodać zaledwie 1-2 łyżki mąki, żeby sos nabrał odpowiedniej konsystencji.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 170
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 111
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 448
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 170
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 111
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 448
Składniki
Mięso opłucz, oczyść i pokrój w kostkę.
Pieczarki umyj i pokrój na plasterki.
Marchewki obierz i pokrój na plasterki.
Paprykę umyj, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Mięso z warzywami podsmaż przez około 5 minut na patelni. Dodaj bulion, liście laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy i pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Gulasz duś pod przykryciem przez około godzinę.
W miseczce połącz śmietankę z mąką. Dodaj dwie łyżki wody. Składniki wymieszaj, następnie przelej na patelnię. Gulasz dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Gulasz po staropolsku podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Świetnie będzie smakował z plackami ziemniaczanymi i ogórkiem kiszonym.