Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, smaczny ostro - słodki kurczak €:
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 13
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5454
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 306
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28020
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 13
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5454
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 306
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28020
Składniki
Piersi kroimy w kostkę. Marynujemy w wyciśniętym lub drobno pokrojonym czosnku, curry i odrobinie oleju.
Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Szklimy cebulę na oleju. Dodajemy marchewkę i chwilę smażymy. Przekładamy warzywa do garnka.
Na patelnię wrzucamy mięso i obsmażamy na dużym ogniu. Chodzi o to, by mięso ścięło się na zewnątrz. Przekładamy mięso do garnka z warzywami.
Zalewamy gorącą wodą i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy. Około pół płaskiej łyżki soli, po pół płaskiej łyżeczki papryki i pieprzu. Można dodać jeszcze curry lub kurkumę by nadać żółty kolor.
W szklance mieszamy 2 czubate łyżki mąki, śmietany i odrobinę zimnej wody. Zagęszczamy tym sos. Dodajemy koperek i łyżeczkę masła. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Danie jest gotowe gdy marchewka ugotuje się półtwardo. Można podawać z ryżem ugotowanym z odrobiną kurkumy.