Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo osób lubi smak rolady śląskiej, ale nie każdy ma czas, chęć i umiejętność żeby je zrobić, a nie ma się co czarować, że nie jest to łatwe danie, dlatego przedstawiam tutaj gulasz, który smakuje identycznie jak znane rolady. Sosik jest biały, bo my takie z mężem lubimy, ale jeśli kogoś to "odstrasza" oczywiście może sobie zagęścić go po swojemu żeby miał brązową barwę :))
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
1. Mięso wołowe kroimy w kosteczkę, nie za dużą żeby w miarę szybko zmiękło. 2. Kroimy w kostkę cebulę i boczek 3. Ogórki kiszone trzemy na tarce na grubych oczkach 4. Do garnka wlewamy trochę oleju i dodajemy: - pokrojone mięso - pokrojoną cebulę i boczek - starte ogórki Wszystko chwilę razem podsmażamy i dodajemy musztardę. Dalej wszystko smażymy, aż mięso się nam z boczkiem i cebulą zrumienią lekko. Kiedy uznamy, że smażenia już dość wlewamy zagotowaną wodę (ilość uzależniona od tego ile chcemy mieć gulaszu), dodajemy pieprz. Przykrywamy garnek pokrywką, ale nie cały. Gulasz powinien się dusić i gotować do miękkości mięsa. Trzeba na niego zerkać i dolewać wody jeśli taka zajdzie potrzeba.
Kiedy mięso jest już miękkie zabieramy się za zagęszczenie sosu. Ja używam do tego mąki i śmietany 18% Do miseczki wlewam trochę gulaszu i dodaję śmietanę (200ml) i trochę mąki. Wszystko łączę razem używając trzepaczki, żeby nie porobiły się grudki. Połączone razem składniki wlewam do garnka z resztą gulaszu i gotuję aż zrobi się gęsty. Gulasz można pododawać ze wszystkim (kasza, ryż, makaron, ziemniaki) mnie i mężowi najbardziej smakuje z kluskami śląskimi albo pyzami.