Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Grochówka na wędzonce"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5335
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 110
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5335
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 110
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 1,50 zł
1Wędzony boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i krótko przesmaż. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę. Smaż razem przez 10 minut. 2Boczek oraz kiełbasę przełóż do garnka. Zalej 1,5 litra wody. Dodaj mrożoną włoszczyznę. Gotuj pod przykryciem 10 minut. Cebulę obierz, posiekaj. Wrzuć na patelnię, na której smażyły się boczek i kiełbasa. Przesmaż na złoty kolor i dodaj do zupy. 3Groch opłucz na sicie, wsyp do garnka. Gotuj 20 minut. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj ok. 15 min, aż groch i ziemniaki będą miękkie, a zupa zawiesista. 4Grochówkę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Na koniec dodaj do zupy obrany i drobno posiekany czosnek.Źródło: Świat kobiety