Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, pożywna i sycąca grochówka. W sam raz na jesienne obiadki.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1108
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 257
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1108
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 257
Składniki
Groch namoczyć przez minimum 2 godziny a następnie porządnie odcedzić.
Boczek obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Marchew i pietruszkę obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Marchew, pietruszkę i cebulę dodać do boczku i wszystko razem podsmażyć.
Warzywa z mięsem przełożyć do garnka, zalać je 2 litrami wody, dodać wędzone żeberka.
Zupę doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i majerankiem, gotować przez 45 minut.
Po tym czasie groch odcedzić i dodać go do zupy, posolić do smaku i całość gotować do czasu, aż groch będzie miękki.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie, dodać do zupy.
W razie potrzeby grochówkę można zagęścić zasmażką- ja tego nie robiłam, moja wyszła wystarczająco gęsta. Smacznego ;)