Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzieło rodzinne,w którym palce maczała moja mama, siostra, szwagier i... ja. Smaczne, aromatyczne i sycące danie, w sam raz na zimowe dni.
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 47
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 552
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 66
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85710
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 167
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 47
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 552
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 66
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85710
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 167
Składniki
Golonki myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Mięso doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu około 1.5 godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z wywaru i lekko studzimy. Chłodne golonki delikatnie solimy, dość obficie posypujemy przyprawą do wieprzowiny. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Jeżeli mamy ochotę ćwiartki możemy jeszcze przekroić na połowę, czyli generalnie będziemy mieli ósemki :) Na blaszkę z wyposażenia piekarnika wrzucamy łyżkę smalcu, blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aby smalec się rozpuścił. Kapustę kiszoną siekamy nożem, żeby nie wiła się nam w czasie jedzenia :), następnie mieszamy z połową pokrojonej cebuli. Taką mieszankę układamy na blaszce. Wlewamy szklankę piwa i szklanką wywaru spod golonek. Na kapuście układamy przyprawione golonki.
Blaszkę wkładamy do piekarnika o temperaturze 180- 200 stopni i pieczemy 1 godzinę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, dolewamy jeszcze odrobinę piwa i wywaru, jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy resztę cebuli i między golonkami układamy cząstki jabłek. Upieczone mięso z kapustą podajemy w towarzystwie gotowanych ziemniaczków lub frytek. Smacznego.