Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki w najbardziej popularnej wersji przygotowujemy z mięsem mielonym i ryżem. Babcia Jadzia ryż w gołąbkach często zastępowała kaszą jęczmienną i ta wersja zdecydowanie bardziej do mnie przemawia. Nadzienie do gołąbków jest dużo bardziej zwarte i delikatne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu!
Zdrowa, smakowita i prosta w wykonaniu propozycja dla każdego miłośnika sałat...
Odsłon: 60
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 70
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 365
Zdrowa, smakowita i prosta w wykonaniu propozycja dla każdego miłośnika sałat...
Odsłon: 60
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 70
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 365
Składniki
Kapustę płuczemy pod wodą, wycinamy głąb, wstawiamy do dużego garnka z gotującą się wodą i sparzamy liście. Po około 4-5 minutach gotowania wyciągamy z garnka delikatnie po jednym listku, tak aby ich nie uszkodzić. Wycinamy twarde końcówki liści.
Kaszę jęczmienną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie w proporcjach 2:1 wody do kaszy. Kaszę gotujemy do momentu odparowania wody. Następnie studzimy.
Cebulę obieramy z brązowych łupin, kroimy w kostkę, przerzucamy na patelnię z roztopionym masłem i podsmażamy na złoty kolor.
W misce łączymy przestudzoną kaszę z mięsem mielonym, podsmażoną cebulką posiekaną natką pietruszki i przyprawami.
Farsz nakładamy łyżką na liście kapusty. Zwijamy gołąbki i umieszczamy je jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym.
Bulion mieszamy z koncentratem. Gotowym płynem zalewamy gołąbki.
Gołąbki z kaszą jęczmienną pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.