Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
to jest chyba najbardziej lubiane danie wigilijne w naszej rodzinie,
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1057
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1057
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
1. grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować, grzyby wyjąć, wywar odstawić, 2. do garnka wlać 3 szkl wody, osolić, zagotować, wsypać kaszę, zamieszać, gotować na malutkim ogniu aż wchłonie płyn, następnie odstawić w ciepłe miejsce na godzinkę, 3. na łyżce masła poddusić posiekaną drobno cebulę, dodać pokrojone w kostkę grzyby, chwilę dusić razem, do miski przełożyć kaszę, dodać grzyby z cebulą, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, 4. kapustę włożyć do wrzątku, po chwili wyjąć, zdjąć wierzchnie liście, resztę włożyć znów do wrzątku, wyjąć, zdjąć liście, czynność powtarzać aż do uzyskania potrzebnej ilości liści, 5. z liści odciąć część grubego nerwu, nałożyć 1-2 łyżki farszu, zwinąć gołąbka, 6. na dnie garnka ułożyć kilka liści, następnie ułożyć ściśle gołąbki, przykryć kilkoma liśćmi, 7. sos: na łyżce masła poddusić posiekaną cebulę, wsypać 2-3 łyżki mąki, zrumienić, wywar z grzybów zagotować, dodać koncentrat grzybowy a następnie rozprowadzoną wodą mąkę, gotować na małym ogniu, sos zmiksować, doprawić solą i pieprzem, 8. gołąbki zalać połową sosu oraz 1/2 litra gorącej, osolonej wody, (płyn powinien zakrywać gołąbki), gotować na malutkim ogniu ok 1 1/2 godz, przed podaniem polać resztą sosu, smacznego