Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gołąbki w czerwonej kapuście"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 44
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 44
Składniki
Przepis przysłała Sylwia Ładyga z Brzegów
Kapustę włóż do wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 20 min. Wyjmij, osącz, ostudź. Zdejmij 10 najładniejszych liści.
2. Kaszę jaglaną sparz na sicie wrzątkiem. Wsyp do lekko osolonej wrzącej wody, ugotuj. Ostudź.
Cebulę obierz, posiekaj. Wędzony boczek pokrój w drobną kostkę. Natkę umyj, osusz, posiekaj. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj boczek, wymieszaj, podsmaż. Przełóż do kaszy. Wbij jajko, wsyp natkę, wyrób. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Na blacie rozłóż liście kapusty (jeśli są twardawe, można je lekko rozbić tłuczkiem). Ułóż farsz, boki zawiń do środka, zwiń. Zepnij wykałaczkami. Gołąbki włóż do dużego garnka, wlej bulion (gołąbki muszą być w nim lekko zanurzone). Duś 20-25 minut na małym ogniu.
<strong>Czas przygotowania 80 min, ilość porcji 5, cena za porcję 2 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie