Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Należysz do drużyny wielbicieli naleśników czy gofrów? Nawet jeśli nie wyobrażasz sobie sobotniego śniadania bez pysznych naleśników z serem bądź dżemem, warto zmienić ten nawyk i wypróbować ten przepis na gofry z mąki migdałowej. Gwarantujemy, że gofry wyjdą chrupiące na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Najlepszymi dodatkami będzie bita śmietana i świeże owoce, ale sprawdzi się także miód, syrop klonowy, krem czekoladowy lub domowa konfitura.
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 267
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1402
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6474
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 215
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 267
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1402
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6474
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 215
Składniki
W misce robota kuchennego ubij jajka na lekką pianę, utrwal cukrami i ubijaj, aż przestaniesz słyszeć chrzęst rozcieranego cukru. Następnie dodaj śmietanę i wodę lub mleko. Wymieszaj masę mikserem lub łyżką. Po czym dodaj przesianą i połączoną mąkę migdałową z sodą oczyszczoną i sól. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Masa powinna być gęsta, jednak jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka lub wody.
Rozgrzej gofrownicę. W zależności od modelu użyj odrobiny oleju do posmarowania urządzenia lub pomiń ten krok. Wylej odpowiednią porcję ciasta do gofrownicy, rozprowadzając je, by osiągnąć równomierną warstwę. Trzymaj gofry w urządzeniu około 4-5 minut, aż uzyskasz złoty kolor.
Gofry podawaj zaraz po wyjęciu z gofrownicy i udekoruj ulubionymi dodatkami. W wersji na zimno także stworzą apetyczną przekąskę.