Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam dania z grilla i nie mam zamiaru z nich rezygnować zimą, to moja wersja zimowego grilla ;)
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1049
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1049
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Pierś z kurczaka rozcinamy tak by miała tę samą grubość, delikatnie rozbijamy ręką, solimy, pieprzymy, posypujemy szczyptą ostrej papryki, oraz oregano i bazylią, zioła dokładnie wklepujemy w mięso. Tak przygotowaną pierś odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Ziemniaki myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, żeby nam nie eksplodowały podczas pieczenia. Kładziemy je na ruszt w piekarniku nastawiamy temperaturę na 180 stopni i pozostawiamy je na godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy sos tzatzyki czyli: jogurt grecki, tarty ogórek zielony, czosnek, sól, pieprz, mieszamy i odstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły.
Sałatę rzymską rwiemy, pomidor i ogórek kroimy w placki. Robimy sos winegret do sałaty: oliwa, sok z cytryny, sól i musztarda, dokładnie mieszamy i gotowe, sałatę sosem polewamy tuż przed podaniem.
15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków, dajemy do piekarnika nasze piersi w ziołach, na górę układamy jeszcze plastry pomidora i ser pokrojony w kostki. 10 max 15 minut wystarczy by pierś fajnie się ugrilowała i nie była zbyt sucha. Trzeba tylko pamiętać, by pod ruszt dać sobie blaszkę z odrobiną wody, by ewentualne soki które z piersi skapią nie przypalały się nam do pieca.
Po godzinie mamy pyszne danie gotowe wystarczy, tylko dokończyć sałatę i podać z piersią, oraz ziemniaki z sosem tzatzyki.