Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną"
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 126
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 149
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 867
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 126
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 149
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 867
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Składniki
Czas przygotowania 230 minut. Cena porcji ok. 4,90 zł
Gęś dokładnie myjemy na zewnątrz i w środku, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy, także wewnątrz, pieprzem, majerankiem i solą. Odstawiamy na kilka minut, aby mięso przeszło przyprawami.
Namoczoną żurawinę odcedzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na kawałki i dodajemy do nich żurawinę, suszony tymianek, przepuszczony przez praskę czosnek, odrobinę soli, mieszamy. Nadziewamy masą gęś i układamy ją w brytfannie. Podlewamy sokiem jabłkowym.
Pieczemy w 220oC ok. 90 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180oC i pieczemy kolejne 90 minut. Co kilkanaście minut polewamy gęsinę sosem z tłuszczu i soku jabłkowego. Upieczoną dzielimy na porcje i podajemy z jabłkami i żurawiną.
Wartość odżywcza porcji 641 kcal Białko 53 g/Tłuszcz 46 g/Węglowodany 18 g.Źródło: Rewia