Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galicyjskie oładki ziemniaczane z rodzynkami to ciekawa alternatywa dla placków ziemniaczanych lub racuchów. Sprawdzą się na obiad w wersji na słodko lub deser. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a większość składników z pewnością macie już w swojej kuchni.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odciśnij nad garnkiem z nadmiaru nagromadzonej wody i przełóż do miski. Z garnka wybierz skrobię ziemniaczaną i dodaj ją do startych ziemniaków.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka połącz z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, ziemniakami, mąką, cynamonem, szczyptą soli i rodzynkami. Składniki wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka. Jeszcze raz przemieszaj ciasto na oładki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Galicyjskie oładki ziemniaczane smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.