Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Galette, czyli tarta po chłopsku"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 63
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7155
Polecam.
Odsłon: 1679
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 63
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7155
Polecam.
Odsłon: 1679
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na pół. Z każdej części formujemy kulę. Wałkujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na okrągłe placki, które nie muszą mieć idealnie równych brzegów. Na 30 minut wkładamy do lodówki.
Farsz: Mieszamy serek śmietankowy, po szczypcie soli i mielonego pieprzu. Na rozgrzanej na patelni oliwie obsmażamy przekrojone na pół pomidorki, posypane solą, cukrem i tymiankiem. Robimy to delikatnie, aby pomidory zachowały ładny kształt.
Placki układamy na blasze do pieczenia lub w dużych tortownicach. Smarujemy serkiem z pieprzem i solą tak, by pozostawić około 4-centymetrowy pusty brzeg. Na serze układamy ciasno pomidory. Brzegi tart zakładamy do środka, lekko dociskamy do pomidorów. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200oC.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 193 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 10 g/Węglowodany 34 gŹródło: Rewia