Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frittata z ziemniaków to prosty i pyszny przepis na śniadanie lub kolację. Podstawowymi składnikami są ziemniaki, jajka i cebulka, czyli produkty, które zawsze można znaleźć w kuchni. Dla wzbogacenia smaku dorzuć odrobinę wędzonego boczku, suszone pomidory lub szpinak.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 839
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 547
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 839
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 547
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ostudź je i pokrój w plasterki. Możesz też ugotować ziemniaki w mundurkach i obrać dopiero przed pokrojeniem. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż obraną oraz drobno posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem.
Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne, ułóż w nim plasterki ugotowanych ziemniaków, wyłóż podsmażoną cebulkę z czosnkiem i posyp startym serem. Użyj trzepaczki i roztrzep jajka z mlekiem. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym zalej jajeczną mieszanką ziemniaki.
Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 20 minut. Frittatę możesz także usmażyć na patelni. Koniecznie do tego celu użyj pokrywki, aby uzyskać równomierny efekt smażenia. Gotową potrawę przełóż na talerz (do góry dnem) i podawaj od razu. Możesz zjeść samodzielnie lub z sałatką z sezonowych warzyw.