Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Frittata z szynką i zielonym groszkiem"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 55
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7149
Polecam.
Odsłon: 1649
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 55
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7149
Polecam.
Odsłon: 1649
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Natrzyj je połową oliwy, ułóż na blasze. Piecz ok. 20 minut (obróć raz na drugą stronę).
Podsmaż na reszcie oliwy pokrojoną w plasterki cebulę, paprykę i rozgnieciony czosnek (3-4 minuty). Pozostaw do ostygnięcia.
Wymieszaj jajka ze śmietaną. Dodaj pokrojoną w paski szynkę, groszek oraz podsmażoną cebulę, paprykę i czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Układaj w prostokątnej formie do pieczenia plasterki ziemniaków, zalewając je stopniowo masą jajeczną. Wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut. Przed podaniem lekko ostudź, aby zapiekanka dała się ładnie pokroić.Źródło: Olivia