Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Filety z kurczaka o smaku miętowo-bazyliowym"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 47
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 100
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 333
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 47
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 100
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 333
Składniki
Filety z kurczaka opłucz, osusz, posyp solą oraz pieprzem ziołowym. Włóż do miseczki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z 4 łyżkami oliwy, sokiem i skórką cytrynową oraz miodem. Zioła opłucz, osusz. Odłóż kilka gałązek bazylii, a od reszty ziół oderwij listki i drobno je posiekaj. Dodaj do marynaty. Polej mięso w miseczce. Dobrze wymieszaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
W tym czasie resztę bazylii posiekaj. Pomidory pokrój w kosteczkę. Wymieszaj je z pozostałą oliwą i bazylią. Lekko posól i oprósz pieprzem ziołowym.
Zamarynowane filety z kurczaka ułóż na tackach do grillowania. Postaw na mocno rozgrzanym ruszcie. Mięso piecz po ok. 5–7 minut z każdej strony.
Gotowe filety podawaj np. z makaronem spaghetti. Danie posyp kosteczkami pomidorów z bazylią oraz wiórkami parmezanu. Udekoruj listkami świeżej bazylii.Źródło: Naj