Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet z kurczaka w sezamowej otoczce"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 72
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 131
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 72
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 131
Składniki
Umyte, osuszone filety kroimy wzdłuż na pół. Delikatnie, przez folię spożywczą, rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solą i pieprzem.
Bułkę tartą mieszamy z sezamem i słodką papryką w proszku. W oddzielnej miseczce miksujemy jajko z mlekiem lub słodką śmietanką.
Na każdym kawałku mięsa kładziemy plasterek żółtego sera do zapiekania (na serze można dodatkowo położyć plasterek szynki, kiełbasy szynkowej lub łyżkę pokrojonego w krążki selera albo łyżkę uprażonej cebulki). Filety składamy na pół.
Kotlety panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce tartej z dodatkami. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z warzywami gotowanymi na parze, mieszankami sałat itp.
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji około 4,30 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 493 kcal Białko 17 g/Tłuszcz 26 g/Węglowodany 29 gŹródło: Rewia