Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faszerowany kurczak ze złotą skórką"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 37
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 29
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 68
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 37
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 29
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 68
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy w środku i na zewnątrz startym czosnkiem i solą.
Cebulę obieramy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i wsypujemy opłukany ryż. Chwilę smażymy na dość dużym ogniu, a następnie zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody. Dodajemy szafran, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy sparzone, obrane, posiekane migdały, rodzynki, a także imbir i skórki z cytrusów, mieszamy.
Kurczaka napełniamy ryżowym farszem, zaszywamy, związujemy nóżki. Układamy w brytfance, podlewamy wodą i pieczemy w 200oC ok. godziny. Gdy skórka się przyrumieni, możemy zmniejszyć temperaturę do 180oC. Co ok. 15 minut polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia, żeby mięso było soczyste.
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 3,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 375 kcal Białko 35 g/Tłuszcz 38 g/Węglowodany 42 gŹródło: Rewia