Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faszerowane ziemniaczki z boczkiem i dymką"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 141
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 130
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 141
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 130
Składniki
45 minut • Porcja 230 kcal • Koszt porcji ok. 2,80 zł • Przepis dla 4 osób
Ziemniaki starannie wyszoruj. Ugotuj je w posolonym wrzątku – powinny pozostać leciutko twardawe. Odcedź, osusz i natłuść olejem.
Oczyszczoną dymkę pokrój niezbyt drobno razem z cebulkami. Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni podgrzej niewielką ilość oleju i zrumień na nim boczek. Pod koniec dodaj pokrojoną dymkę. Wymieszaj.
Z ziemniaków odkrój czapeczki na takiej wysokości, żeby można je było wydrążyć. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z boczkiem i dymką. Farsz dopraw do smaku (ostrożnie z solą, bo boczek jest słony).
Napełnij farszem ziemniaki i posyp tartym serem. Ułóż na tacce i zapiekaj, aż ser się rozpuści. Podawaj posypane kolorowym pieprzem.Źródło: Kobieta i życie