Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne kluchy z okrasą, przypominające tradycyjne pyzy, kartacze. Polecam :)
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 805
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 805
Składniki
Wykonanie okrasy: Drobno pokrojone kiełbaski z cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na smalcu do zarumienienia się składników. Wykonanie farszu: Wymyty filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy. Na drugiej patelni dusimy pokrojone w kostkę z cebulą pieczarki. Uduszone pieczarki mieszamy z usmażonymi kostkami fileta. Dodajemy starty ser gouda, pokrojoną natkę pietruszki i koper. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki farszu mieszamy.
Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odlewamy z wody, tłuczemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki wykładamy do większej miski, ponownie tłuczemy i równamy. Odmierzamy 1/4 masy, wyjmujemy na bok a wolne miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Wszystką masę dokładnie wyrabiamy na elastyczne ciasto. Z ciasta robimy grubsze placki, nakładamy farsz, formujemy kluchy, takie jak pyzy. Uformowane kluchy wkładamy do gotującej się osolonej wody.
Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek do góry. W między czasie przygotowujemy okrasę z pokrojonych w kostkę kiełbasek i cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do zarumienienia się kiełbaski i cebuli.
Ugotowane kluchy nakładamy na talerz i po wierzchu nakładamy dużo okrasy.
Smacznego!!!