Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faszerowana kaczka z morelami"
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 811
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 516
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 811
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 516
Składniki
Kaczkę myjemy, czyścimy, nacieramy obficie solą i pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki.
Marchewkę, seler i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i przesmażamy kilka minut na chrupko. Mieszamy z drobno posiekaną, umytą szałwią i natką pietruszki.
Kaczkę faszerujemy warzywami, otwór spinamy wykałaczkami, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Pieczemy około 100 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C. W trakcie pieczenia kilka razy tuszkę przewracamy i polewamy wypieczonym sosem.
Na ostatnie 15 minut pieczenia zwiększamy temperaturę do 200°C, aby skórka ładnie się zarumieniła.
Połowę moreli miksujemy z cukrem, musztardą, dżemem, sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy, imbirem i kolendrą. Gotujemy kilka minut.
Kaczkę polewamy sosem i dekorujemy resztą moreli.
Czas przygotowania 150 minut. Cena jednej porcji około 3,40 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 344 kcal, białko 18 g, tłuszcz 28,1 g, węglowodany 37 gŹródło: Rewia