Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej – rodzaj gęstego, treściwego gulaszu z fasolą. Potrawa bardzo tradycyjna i uwielbiana w naszym domu
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 486
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 69
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 486
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 69
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Składniki
Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą (5 cm ponad ziarna) i odstawiamy do namoczenia na około 10 godzin (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy fasolę w wodzie, w której się moczyła około 1,5 godziny (na małym ogniu) w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po godzinie gotowania dodajemy do fasoli pokrojoną w kostkę marchew i dolewamy bulion.
Na patelni wysmażamy na smalcu boczek pokrojony w drobną kostkę. Dorzucamy do niego kiełbasę pokrojona w półplasterki i cebulę poszatkowaną. Całość smażymy do zeszklenia cebuli. Przekładamy do ugotowanej fasoli.
Dajemy do fasoli koncentrat pomidorowy i przyprawy: cukier, pieprz, majeranek, który rozcieramy w dłoniach przed wrzuceniem do garnka, maggi i ewentualnie odrobinę soli ( pamiętajmy, że fasolę już soliliśmy i bulion też był przyprawiany).
Na koniec śmietanę łączymy z mąką i odrobiną wody, hartujemy gorącym płynem z fasoli i zagęszczamy fasolkę. Fasolka po bretońsku gotowa!