Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Farszynki mazurskie to danie regionalne podobne nieco do kartaczy – z tą przede wszystkim różnicą, że kartacze się gotuje, a farszynki smaży. Możesz przygotować je z dowolnym nadzieniem!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć na purée i odstaw do przestudzenia. Do ziemniaków dodaj jajka i mąkę ziemniaczaną. Zagnieć na jednolite, plastyczne ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. W przeciwnym razie dodaj jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj z ciasta kulę i odłóż na czas przygotowania farszu.
Zmiel mięso przez maszynkę z sitkiem o średnich oczkach. Opłucz i pokrój pieczarki. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij cebulę na maśle. Po chwili dodaj czosnek i pieczarki. Gdy z pieczarek odparuje większość wody, dodaj na patelnię zmielone mięso i majeranek. Smaż przez kilka minut – aż mięso się zarumieni. Dodaj do farszu świeżą, posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z kuli ciasta uformuj gruby wałek i podziel go na równe porcje. Każdą porcję rozgnieć na placek. Nałóż na niego trochę farszu i sklej tak, by uformować podłużny kotlecik. Spłaszcz go lekko i obtocz w bułce tartej. Tak przygotowane farszynki obsmaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Podawaj z ulubionym sosem (na przykład czosnkowym) i surówką.