Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Falbanki z klopsikami z mielonego mięsa"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Składniki
Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną ciepłej wody. Domieszaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wsyp do miseczki. Dodaj 1/3 łyżeczki soli, granulowany czosnek oraz gałkę muszkatołową. Dołóż zaczyn. Wlej oliwę. Wyrób, dolewając tyle ciepłej wody, by powstało elastyczne, gładkie ciasto. Odstaw je na 40 minut w ciepłe miejsce, by ładnie wyrosło.
W tym czasie kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Parmezan drobno zetrzyj. Cebulę obierz i posiekaj. Bułeczkę wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj jajko oraz parmezan i cebulkę. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wyrób. Z masy uformuj 12 niewielkich klopsików.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 6 porcji, uformuj z nich wałeczki. Każdy nabij razem z 2 klopsikami na długi patyczek. Uformuj falbankę. Szaszłyki piecz 30 minut w 180°C. Podawaj np. z sałatką.Źródło: Naj