Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dżem z mirabelek"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 366
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 106
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 76
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 366
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 106
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 76
Składniki
Wydrylowane śliwki zalewam wodą, zasypuję szklanką cukru, mieszam i gotuję. Po 10 minutach rozgniatam śliwki tłuczkiem do ziemniaków. Kilka razy, w kilkuminutowych odstępach, powtarzam rozgniatanie owoców, dosypując partiami resztę cukru.
Gdy masa owocowa osiągnie konsystencję dżemu, wsypuję cukier żelujący, gotuję jeszcze kilka minut.
Gorący dżem przekładam do słoików, pasteryzuję 10 minut i chłodzę, odwracając słoiki do góry dnem.
Czas przygotowania 70 minut Cena porcji około 0,80 zł
Przepis przysłała Marta Sztabińska, Grajewo.Źródło: Rewia