Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 171
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 226
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 171
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 226
Składniki
Wydryluj czereśnie i zasyp cukrem. Odstaw, by puściły sok. Przełóż do garnka i podgrzewaj. Dodaj wanilię i sok z cytryny. Gotuj, co jakiś czas mieszając.
Gdy owoce są rozgotowane, zdejmij z gazu, wyjmij laskę wanilii, zmiksuj lub rozgnieć.
Ponownie zagotuj. Dżem przełóż do słoiczków. Zapasteryzuj.
Wersja bez cukru: Zastąp cukier 1/2 łyżeczki soli morskiej i podgrzewaj pokrojone owoce powoli (nawet 2 godziny, z przerwami), w garnku o grubym dnie.Źródło: Olivia