Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i zdrowe jesienne curry z wykorzystaniem prostych składników. Idealne dla wegan i wegetarian, jak i mięsożerców. Warzywa można zmieniać wedle własnego uznania, można coś dodać lub pominąć. Ten przepis jest jedynie inspiracją i ma na celu zachęcić do zdrowego odżywiana i domowego gotowania!
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 69
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 74
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 259
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 69
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 74
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 259
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Obrać dynię i pokroić w kostkę. Pokroić kalafior na mniejsze kawałki. Wyłożyć dynię i kalafior na blachę do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Piec przez około 30 minut.
Rozgrzać oliwę w garnku. Posiekać czosnek i imbir i podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, pieczarki, seler naciowy, marchew, paprykę i groszek cukrowy. Dodać przyprawy: 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka kurkumy i przyprawy curry. Podsmażyć jeszcze przez 2-3 minuty, następnie przykryć i gotować, aż warzywa będą miękkie.
Dodać mleczko kokosowe, pomidory z puszki oraz upieczoną dynię i kalafior. Wymieszać.
Podawać z kaszą quinoa lub ryżem, jogurtem i świeżą pietruszką lub kolendrą.